www.metalproekt.eu

 

 

maistorsko s ramka

 

Кованото желязо като изкуство

 

Повече от десет години майстор Мирослав Милев и брат му Георги Милев от добричката фирма "Метал Проект" изработват изделия от ковано желязо за бита. Парапети, огради, порти и допълнителни орнаменти са от ръчно изработено ковано желязо по един от двата метода - заваряване или нитоване и ковашка заварка. Предметите са истински произведения на изкуството и се вписват перфектно в различните архитектурни стилове.

 

Философия

 

Мирослав Милев казва: "В нашата работа основното е качеството, а не бързината. Повечето детайли изработваме ръчно, за да е уникално изделието. Желанието ни е да осъществим всяка идея на клиента, за да остане доволен и пленен завинаги от магията на кованото желязо. Парапетът, например, е огърлицата на един дом. Ако един парапет е грозен, колкото и да е хубава къщата, нещата не се получават." А неговите са като дантела - изящни, фини и неповторими.

Това се постига с много любов и талант. Изначална, разбира се, е любовта. Любовта към метала и формите, които се получават, щом ги подчиниш. А след това и любопитството да правиш нови и нови изделия...

 

Клиентите

 

Фирмата на Мирослав Милев изработва ръчно, понякога и машинно, предмети от ковано желязо. Сега тези изделия изживяват своя ренесанс.

Все повече българи се обръщат към тях, но малко са тези, които искат те да бъдат по-оригинални, да има излъчване самата работа, казва Мирослав. Това може би е нормално, бавно назрява моментът, когато хората оценяват уникалните неща. Сега кованото желязо е хит, затова има и много внос - от Китай, Турция. Тези изделия, които са без художествена стойност и бледо копие на ръчна изработка, притискат родните производители с ниските си цени.

Но клиенти има, не се оплаква майсторът. Някои идват със свои проекти, други се доверяват на идеите на майстора. Работи и с няколко строителни фирми като подизпълнител на огради, порти, парапети, осветителни тела, аксесоари и др.

Радва се, че има и ценители. За тези специални клиенти, както ги нарича Мирослав, изделията са истински произведения на изкуството. Там нещата не стават за месец или два, а трябва много повече време, за да бъдат завършени. С такива клиенти за пари не се говори. Ако е доволен от това, което си направил, ще ти даде дори повече, отколкото би поискал.

 

Пазари

 

Пазарът, на който работи, е ограничен. Задоволявам се с нашия, Добричкия регион, признава Милев. Негови клиенти има край морето - Каварна, Балчик, Варна. Там вече няколоко години много успешно участва в изложението "Трите ключа". Не пропуска и изложенията на Добричкия панаир. Напливът от хора през панаирните дни е добре дошъл за майстора - това е възможност повече хора да видят изделията му. На тези изложения най-купувани да барбекютата, признава майсторът.

 

Фактите

 

* Началото се губи назад във времето, когато Мирослав се опитва да подчини метала на идеите си. Започнал в гараж с много ентусиазъм, желание, стръв към работата и естествено от нулата, даже и под нулата. Мъдри напътствия получава от един от най-известните в този край на България майстори - Петър Карагьозов, известен като Петьо Желязото.

* През годините е сменил няколко съдружници. Едни очаквали бързи печалби, други не се свъртали с лев в джоба.

* Иска да се намерят млади хора, които като него да обичат желязото. Работа има, но хора няма. Идват по един-двама, завъртат се за година, понаучат нещо и заминат, признава с болка младият мъж. А най-малко осем години са нужни, за да научиш този занаят.

* Стотици са моделите, които Мирослав Милев и неговата фирма изработват. Всички те са уникални, тъй като са ръчна изработка.

 

В основата на това представяне стои "Огърлицата на дома" от Мария Добрева във в. "Пари".